מדד הקומפקטיות
האם ניתן לייצר שינוי ע"י יצירת נרטיב קהילתי, של חיים פשוטים, קטנים וירוקים?
היעד שלנו הוא לפתח מדד למדידת קומפקטיות וליישמו מעבר ליחידות המגורים, כתפיסה כוללת של עבודה, מסחר, מגורים ושכונות קומפקטיות.
המדד נחשף בתערוכת eXtraSmallTalk ב-2017 בה הנגשנו את הרעיון לציבור והוכן ספר לקהל הרחב ולמתכננים. התערוכה גררה עניין וסיקור רב: מבקרים, כתבות בעיתונות הכלכלית, בתכניות טלוויזיה ובעיתונות המקצועית.
המדד מורכב מ-7 רכיבים:
3 רכיבים הפונים אל רוכש הבית. מנסים לשקף עבורו את בחירותיו בניסיון לשנות את האידיאל השגור והכל כך לא רלוונטי של חיי הפרבר.
אידיאל המייצר צורות חיים סינטתיות חד-שכבתיות של כפרי שינה ולאחריהם פקקי היוממות וכל זה עבור חלקת קרקע.
4 הרכיבים הנוספים הנם באחריות המתכנן, מאפשרים לשפר את יעילות היחידה. אלו נבנו תוך בחינת פרוייקטים רבים ומציאת מתודה וכלים לתכנון המנצל את החלל בצורה מיטבית.



1 | קרבה למרכז עירוני
בניגוד למה שנהוג לחשוב, דווקא סביבת החיים העירונית מזמנת חיי קהילה פעילים יותר מאשר צורות חיים כפריות: ישוב קהילתי, למשל, בו הבית הפרטי מהווה סביבת חיים שלמה, מפחית את הצורך בקהילתיות ומצמצם האפשרות למפגש חברתי ספונטני.
כאשר היחידה קטנה, חלקים רבים שלה "מופרטים": החצר היא הפארק, הסלון הוא בית הקפה השכונתי ומאחר והכל קרוב, הרכב הוא הרגליים או התחבורה הציבורית, חללי עבודה משותפים מחליפים את חדר העבודה הביתי ופונקציות אינסופיות יכולות לצאת מתחום הפרטי ולעבור לתחום הקהילתי, אך ורק מתוך הבנה ולמידת הקומפקטיות. החל מהיחידה וכלה בהתנהלות העירונית.
אנו מאמינים שמיקום היחידה בסביבה אורבנית הוא חלק אינטגרלי מהיכולת שלה להיות קטנה. ובמילים אחרות, עירוניות היא הרחבת היחידה.
טוב יותר
ככל שהמדד גבוה יותר
חללים חופפים, מוגדרים וארוזים
טוב יותר
ככל שהמדד נמוך יותר

ייעול תנועה

4| חללים חופפים
חפיפה נוצרת על ידי שני אובייקטים המתחרים על אותו חלל.
א. חפיפה נתפסת כשהשטח קטן, חלוקתו לחדרים תייצר תחושת צפיפות. יצירת חללים הנתפשים ביחד כחלל אחד, תאפשר רווחה: חדר מטבח ועל ידו חדר סלון נפרדים, יצרו תחושה צפופה יותר מאשר חלל משותף המאפשר את שתי הפעולות, אפילו אם שטחם הפיזי קטן יותר.
ב. חפיפה בגובה אנו נוטים לקנות דירות לפי תוכנית. לחתך יש תפקיד משמעותי לא פחות: כשהגובה מאפשר זאת, ניתן להכפיל שטחים מסויימים ע"י שימוש בגובה.
ג. חפיפה בשימוש. חדרים ופונקציות שונות נצרכים בשעות שונות. ניתן לייצר חפיפה על ציר הזמן. כך, חדר רחצה אינו חלל פעיל ברוב שעות היום, ניתן להצמידו לשני חדרי ילדים, החפיפה מכפילה את השימוש בו והופכת אותו לשני חדרי רחצה פרטיים בחצי מהשטח המתבקש.
ביכולתם של החללים החופפים להגדיל באופן משמעותי את השטח היחידה הנתפס.




5| חללים מוגדרים
ל"חדר" הגדרות מקובלות בחוק. המונח כה שגור שהפך להיות אלמנט מדיד. דירה תוצג למכירה כ-"דירת 2 חדרים" ולאו דווקא ע"י איכויותיה או שטחה. האם מספר החדרים מבטיח איכות מגורים? קיימות שתי אפשרויות לחללים מוגדרים:
א. לא חדר: חלל איכותי וסגור שאינו עומד בהגדרה התקנית של חדר לפי חוק.
ב. חלל לפעילות אשר אינו סגור אך ניתן לתפוס אותו כמקום ונמצא באזור הציבורי.
במקום ספירת חדרים, נייצר חללים איכותיים אשר אינם דווקא סגורים כבעבר. כשם שכבר איננו מבצעים פעולה אחת בזמן נתון (המטבח נועד לבשל, האם זו הפעולה היחידה שאנו מבצעים בו?) כך הגדרת הפעולות לכדי חדרים מצמצמת את אופן השימוש בהם: חדר עבודה? חדר שינה? חדר משחקים? יחידת הורים?




6 | חללים ארוזים
חללים שאינם יומיומיים יכולים להיארז כשאינם בשימוש. כך ניתן יהיה לייצר תחושת מרחב ולא להצטופף למטרת אירוע חד פעמי. דוגמה לכך היא פינת האוכל העומדת גלמודה, לעתים אף נדחפת לפינה (כיאה לשמה) מחכה לאירוע שמתרחש אחת לתקופה ובינתיים צוברת מפתחות, דואר ומעילים.
בתקופה זו של ציפוף והתכנסות, כשכל מטר יקר כל כך, הן כלכלית והן מבחינת קיימות ושמירה על משאב הקרקע, אין עוד פריווילגיה לייצר חללים שאינם נצרכים באופן יומיומי.

