top of page

שפת XS | מילון

השפה בה אנחנו מדברים קובעת את תפיסת המציאות שלנו. מבנים דקדוקיים המכוונים מחשבות והתנהגויות. 
נתינת שם לאלמנטים שונים באמצעות השפה נותנת להם תקפות, קיום.
לכן, כאשר אנחנו משתמשים בשפה השגורה ללא תשומת לב, אנו מעניקים נוכחות לתוצרים שייתכן וכבר אינם מעודכנים: "סלון", "פינת אוכל", "מסדרון", "יחידת הורים". כל אלה מביאים עמם עולם דימויים, שאותו יש לבחון מחדש, בכל פעם שאנחנו ניגשים לתכנון.

יִיעוּל תְנוּעָה

תנועה ריקה: שטח שנועד אך ורק לתנועה. במילים פשוטות, מסדרון. 
כשאנחנו קונים/ בונים בית, אנחנו משלמים על כל מ"ר בו עשרות אלפי שקלים. אם נצליח להמעיט בשטחי התנועה הריקה (שטחים שנועדו לתנועה בלבד) נייצר לנו יותר שטחים פונקציונליים איכותיים. 
פחות תנועה  משמעותה יותר שטח מנוצל.

קוֹמְפַּקְטִיּוּת ≠ קָטָן

קומפקטיות הינה אריזה איכותית, הדוקה ומדויקת המתאימה לצורכי המשתמש. 
לעיתים הקומפקטיות תהיה "קטנה" כמו אולר שאורז בתוכו גם סכין וגם פותחן בקבוקים אבל לעיתים היא תהיה גדולה מאוד כמו מטוס שמגלם את האריזה המדוייקת על מנת להכיל אנשים מחד ולהיות אוירודינאמי מאידך.
בהתאמה, על מנת שדירה תהיה קומפקטית עליה להיות קודם כל מותאמת לפעילות המתבצעת בה ולקנה המידה האנושי. ייתכן מקרה בו דירה תהיה קטנה אך לא קומפקטית, כאשר זו אינה מדויקת לצרכים או, לחלופין, דירה גדולה וקומפקטית, במידה, כאשר היא תתוכנן בהתאמה לפעילות המתבצעת בה.

RqqE_RE_16795-4.jpg
חָלָלִים מוּגְדָּרִים "חדר" לפי חוק התכנון והבנייה הינו חלל אשר גובהו המינימלי 2.5 מ', שטחו 8 מ"ר והרוחב המינימלי בין קירותיו הוא 2.6 מ'. חדר חייב להכיל חלון ודלת ועוד.חדר הינו מונח כה שגור שהפך להיות אלמנט מדיד: דירה תוצג למכירה לעיתים ע"י תיאורה כ"דירת 2 חדרים" ולאו דווקא ע"י שטחה. חלל מוגדר הוא "לא-חדר" שתי חלופות לחלל מסוג זה:(1) חדר שאינו עומד בהגדרה המילונית של "חדר" לפי חוק תכנון ובנייה ואשר מייצר חלל איכותי גם ללא הגדרה זו.(2) חלל אשר אינו סגור בכל פאותיו אך ניתן להבין שהוא מקום בפני עצמו.
חללים מוגדרים.jpg

מַבָּט רָחוֹק

רצף חללים המאפשרים לעין שלנו מבט "דרך", כך שהיא יכולה לברוח מחלל לחלל
ו/או החוצה.
ניתן ליצור מבטים ארוכים ע"י "קיפול החלל",  ויצירת "זנבות" שהם ההמשך הנתפס של חלל מסויים 
לאחר מכן, ניתן לאכלס ב"זנבות" אלה חללים מוגדרים: חללי ביניים אשר אינם סגורים ב1 דלת ומתפקדים כמקום לפעולה מסויימת.  מבט רחוק משמעו יצירת אופק ונקודת מגוז רחוקה שמטרתה לטשטש את הגבולות הברורים והקטנים של החלל.

1.jpg

חָלָלִים ארוּזִים

חללים שאינם יומיומיים או שיכולים להיות שימושיים בזמנים מסויימים ביום, יכולים להתקפל ולהעלם כאשר אין בהם שימוש, כך ניתן יהיה לייצר תחושת מרחב ולא להצטופף למטרת אירוע שבדר"כ אינו מתרחש. דוגמא טובה לכך היא פינת האוכל שלנו בבית שברוב הבתים עומדת לה גלמודה ומחכה לארוחת הערב החגיגית, שמתרחשת פעם בחודשיים. בינתיים היא צוברת ערימות כביסה, דואר או שסתם מוצמדת לה לקיר כלאחר יד.

box.jpg

קִיר / חֲצִיצָה

כמתכננים, אנו ממהרים לחלק חללים באמצעות 1 קיר (קיר בעובי 10 ס"מ עשוי גבס או בניה), למעשה קירות הם רק סוג אחד של חציצה בין חללים, אפשרות אחרת היא באמצעות נגרות, מסגרות או כל חומר אחר.  אם נגדיר את אופי החציצה הרצוי בין 2 חללים, ייתכן ונגלה איכויות שונות המתאימות לחומרים וכלים שונים.

קיר מחיצה.jpg

1 דֶּלֶת/ 1 מִיטָּה/ 1 מִטְבָּח

השפה השגורה מייצרת עולם דימויים. המציאות בה אנו חיים משרישה דימויים אלה. כך נוצרות רשימות. כשאנו ניגשים לתכנון הרשימות האלה נמצאות אצלנו בראש, לפעמים בלי שנשים לב. ממש כמו רשימת מכולת אנחנו "קונים" לתכנון שלנו מצרכים קיימים: 
3 דלת , 5 מיטה, 2 חלב 3%....
נשתמש בביטוי 1 קיר כדי להצביע על הרשימה שממנה שלפנו את אותו קיר גבס בעובי 10 ס"מ המייצר מחיצה בין חדרים ולהפוך אותה לשאלה ולאפשרות לתשובה שלא מגיעה מתוך "רשימת המכולת" שלנו.

רשימת מכולת.jpg

הַטֶּקֶס

החיים שלנו מורכבים מרצף טקסים, חלקם מוכרים לנו מאוד כדוגמת טקס יום העצמאות. בסטודיו אנו חוקרים סוג אחר של טקסים. טקסים של היומיום- טקס קריאת העיתון בבוקר עם הקפה ליד שולחן האוכל, טקס ההתלבשות, טקס הצפייה בטלוויזיה בערב, לפני השינה. הטקסים האלו מוגדרים אצל כל אחד מאתנו ושונים מאדם לאדם. הטקסים והחלומות על הטקסים העתידיים הם כלי בו אנו משתמשים כהשראה לתכנון אדריכלי.

800px-Krembo.JPG

בְּּנִיָּה יְרוּקָּה

לקוחות מבקשים מאתנו לפעמים לתכנן וילה ירוקה (כלומר - מחומרים ירוקים), למעשה כמעט ולא משנה עד כמה החומרים בהם נשתמש יהיו קלים ומתכלים- עדיין בית בפרוורים אשר גודלו כ- 350 מ"ר, אשר בעליו זקוקים לתשתיות קרקע, חשמל, תנועה, ביוב וכיו"ב - יהיה פחות "ירוק" מדירה או אפילו בית בעיר.​
"ירוק" לפי תפיסת עולמנו פירושו לגור בעיר, לתפוס פחות שטח, לנהוג פחות, לצרוך פחות. אומרים "איכות חיים" = שתי מכוניות למשפחה. אנחנו מאמינים שאיכות חיים אמיתית היא אורח חיים קומפקטי:  0 מכוניות למשפחה ושימוש בתחבורה ציבורית יעילה.

jjj.jpg

מִפְגָּשִׁים

למפגש בין שני חומרים, שני גופים, שני חללים יש מקום מיוחד בתכנון. מפגשים יש לתכנן בהקפדה יתרה. למעשה בכל קנה מידה רגע המפגש הנו דרמטי, יכול להרים תכנון או להפילו.

egg_carton.jpg

אֶלֶמֶנְט מְאַרְגֵּן

ממש כמו שרחובות העיר הם השלד שלה, הם מה שמייצר את ההגיון וההתנהגות בה, את התפיסה שלנו אותה (הגריד הניו-יורקי, הפתלתלות הוונציאנית...) כך גם בתכנון בקנה מידה קטן, ניתן לייצר אלמנט שסביבו ודרכו יתארגן החלל. כך נוצר סדר פנימי, חוקיות ובתוכה מקום ליצירה ויצירתיות.

street-networks.jpg

חָלָלִים חוֹפְפִים

חפיפה נוצרת על ידי שני אלמנטים שמתחרים על אותו חלל. 3 משמעויות לחפיפה בחלל:
(1) חפיפה נתפסת- חדר מטבח ועל ידו חדר סלון למשל, יצרו תחושה צפופה יותר מאשר חלל משותף אשר מאפשר את שתי הפעולות, לפעמים אפילו אם שטחם הפיזי יהיה קטן יותר.
(2) חפיפה בשימוש- חלל  פרטי למספר משתמשים. חדר רחצה צמוד לחדר השינה של שני אחים, כאשר לכל אחד כניסה פרטית.
(3) חפיפה בגובה- שימוש כפול בחלל אחד ע"י שימוש בחתך, כך החלל מכפיל את שטח החפיפה ע"י שימוש בנפח החלל.

אשר.jpg

פּרוֹגרמָה

פרוגרמה היא מסמך תכנוני המכיל בדר"כ "רשימת מכולת" של דרישות הלקוח/ היזם עבור המבנה, אך היא יכולה גם להיות רעיון מוביל לתכנון, אם הופכים אותה לכלי יצירתי. 
במקום שהרשימה תכיל 1 סלון, 1 מטבח - היא תכיל מקומות ל או, לחלופין, תיאור רצף הטקסים שאנו מבצעים או מעוניינים לבצע: "נכנסים הביתה ורגע לפני שנפגשים עם בני המשפחה, מורידים את המעיל והמפתחות", "כשאני שותה את הקפה של הבוקר אני אוהבת לצפות אל הנוף הרחוק…".
כך נשיג חללים מורכבים יותר, המכילים מגוון פעולות וחוויות המתאימות לתפיסת הדייר את איכות חייו.

q.jpg

מָקוֹם ל...

תרגיל מהיר לבדיקת גבולות המילה והשפה: חפשו בגוגל את המילה "מיטה" ולאחר מכן בצעו את אותה פעולה כאשר המילה "מיטה" מוחלפת בפעולה המתבצעת בה: מקום לישון בו. אם בבדיקה הראשונה התוצאה תהיה סוגי מיטות שונים, בבדיקה השנייה תופתעו לראות פתרונות שינה יצירתיים. 
בעולם מורכב של ריבוי פעולות (מולטי-טסקינג), יצירת חללים איכותיים ומזמינים, אשר מכילים מקומות מגוונים וחופפים, הינה הכרח. חדר מטבח, חדר אוכל, חדר השינה אינם רלוונטיים עוד. אנו מבשלים, מארחים, צופים בטלוויזיה ואוכלים במקומות אשר מאפשרים לנו פעולות מגוונות, בעלות אופי מורכב. 

securedownload.jpg

הִנֵּה בָּא עוֹד אֶחָד

ליצירת שפה אנחנו עובדים עם אלמנטים מארגן ועם אלמנטים חוזרים (קצת כמו בשפת הדיבור המורכבת מתחביר (שלד) שהוא האלמנט המארגן ועל השלד מוסיפים מילים) צריך לשים לב שהאלמנטים המרכיבים את השפה לא הופכים לחזרתיים ומונוטוניים מידי. שיש ערך בחזר. יש לדייק את השימוש באלמנטים לפעולות להן הם נועדו ובסוף, לא לייצר יותר מידי מאותו הדבר. 

waterdrop-1580765_1280.jpg
bottom of page