צילום פרוייקט: עמית גושר

בני זוג שילדיהם עזבו את הקן ביקשו לעבור לגור בעיר. הם השאירו מאחוריהם שנים ארוכות בבית פרטי רחב-ידיים בפרוורים והחליטו לעבור לגור בדירת 50 מ"ר במגדל ותיק על כביש סואן ברמת גן, מתוך מטרה לחיות בחלל קומפקטי שיאפשר להם את מרב הפעולות היומיומיות הייחודיות להם  באזור עירוני תוסס.

 

האתגר שהלקוחה הציבה בפנינו לא השתמע לשתי פנים: בביתה בכפר ישנו ארון בגדים ברוחב 7 מטר ונדרשנו ליצור מרחב אחסון דומה גם בדירה הקומפקטית. איך מאחסנים תכולת בית פרטי מרווח, שנאגרה על פני שנים ארוכות, בדירה בת 50 מ"ר?

עם האתגר הזה יצאנו לדרך. האם הצלחנו בסוף למצוא את ארון הבגדים הענק גם בדירה הזו? תקראו ותדעו...(:

האסטרטגיה

החלל שנדרשנו לתכנן היה בלתי-שגרתי. הדירה צרה, ארוכה וקטנה, ומתאפיינת בגיאומטריה מאתגרת: קירות אלכסוניים ומעוגלים. מאפיינים אלה יוצרים פוטנציאל לתחושת אי-שקט, ל"רעש" בעיניים. לכן מטרת-העל שלנו בבחירות העיצוביות הייתה להרגיע ולספוג את האילוצים הגיאומטריים על ידי עבודות נגרות מותאמות-אישית.

חלל כל כך קטן וצר כמו זה שלפנינו לא מותיר מקום ליצירת גבולות, כמו הגדרות של חדרים נפרדים או קירות שמפרידים בין חללי הבית. לכן בחרנו כאן דווקא לטשטש בכוונה את הגבולות בין ה"חדרים". המטבח גולש אל תוך חדר העבודה, שנחשף לכיוון יתר חללי הבית ואינו מוגדר באופן מוחלט כחדר. המחיצה היחידה שהשתמשנו בה היא משרבייה עדינה שעוזרת ליצור הפרדה מינימלית בין חדר העבודה למטבח.

התהליך

לרוב אנחנו לא מציגים חלופות עיצוב שנשקלו בתהליך העבודה עם הלקוחות ומסתפקים בתיאור התוצאה הסופית. כאן בחרנו דווקא לתת הצצה קטנה לאתגר המחשבתי שצלחנו ביחד עם הלקוחות: העלינו שאלות רבות הנוגעות לאופן החיים שהלקוחות חזו בעיני רוחם בחלל הקטן והמדויק שלהם ודנו איתם במספר חלופות שמציגות תהליך כמו-אבולוציוני של תכנון החלל.

אבולוציה של קיר/חציצהמקירות רבים לדירה ללא קירות (למעט חדר אמבטיה אחד). בתוכנית הסופית החזרנו את אחד הקירות שהושמטו, בין היתר כדי לאזן מעט את רכיבי הנגרות וכדי להשאיר מקום לתלות תמונה. התפתחות דומה ניתן לראות גם בתכנון השירותים.

שירותי אורחים – הכרח או בזבוז שטח?

בגרסאות התכנון הראשונות יצרנו שני חדרי שירותים: יחידה פרטית צמודה לחדר השינה ושירותי אורחים נפרדים. מהר מאוד הבנו שחבל לאבד כל כך הרבה שטח לטובת שירותי אורחים בדירה כל כך קטנה. בעזרת פתיחות דעתם של הלקוחות פירקנו את הצורך בשירותי אורחים לצורך לאפשר לאורחים להשתמש בשירותים, ובה בעת להפריד אותם מחדר השינה.

(בשירותים הקטנים האלה ניצלנו כל ס"מ. הוספנו מקום נסתר לפח, עוד מקום מסתור למנקה האסלה ושטח אחסון מאחורי הראי, המאפשרים שימוש יעיל בחדר. מצדו הנגדי של חדר השירותים החבאנו תא סודי למגבות בצד המקלחון.

המשרביה עברה גלגולים רבים. המטרה הייתה ליצור מחיצה שקופה ועדינה שתייצר פרטיות לחדר העבודה אך לא תחסום את האור והחלל (מבט רחוק) היא החליפה חומרים וטקסטורות רבות עד שהפכה לפלדה וטקסטורה הנבחרת. לאחר שהגיעה הטקסטורה והחומר כבר נבחר, נשארה שאלת קנה המידה. ביצענו מוק-אפים ולבסוף, אחרי דרך ארוכה, נולדה המחיצה. עכשיו נותרו שאלת החיבור למשטח האי ולתקרה...

שואלים את עצמכם מה לאי ענק במרכז חלל כך כך קטן? אז האי הזה מסתיר מלא הפתעות. הגדולה שבהן היא שרוחבו נקבע מצד אחד ע"י מכונת הכביסה והמייבש. 125 ס"מ המאפשרים לשני המכשירים לעמוד בשכנות צפופה זה לצד זה.

מהצד השני דופן האי משמשת מיקום לטלויזיה ובכך גם מגדירה את קצה הסלון הפונה אליה. הטלוויזיה אינה מקבילה לאי אלא בזווית מאחר והקיר שמאחורי הספה גם הוא אלכסוני וחשוב היה לנו להגיב לקיר זה. 

מה יותר נוח מלהגיע הביתה ולזרוק את התיק על האי שהוא במקרה גם מרכז הבית?

בבית כל כך קטן חשוב לנצל כל ס"מ למטרות פונקציונליות. בכניסה, מקום לתיקים ומתחתיו אחסנה במגירות, מול מראה קטנה להתארגנות. כל אלה מהווים את טקס הכניסה (והיציאה כמובן) ומרחיקים את הבלאגן מהאי המרכזי. 

המחיצה והאי

רצינו ליצור מחיצה שקופה ועדינה שתוסיף תחושת פרטיות לחדר העבודה, אך לא תחסום את שטף האור בדירה או תקטין אפקט "המבט הרחוק" – תחושת המרחב שנוצרת מאיחוד חללים בדירה. המשרבייה שיצרנו החליפה חומרים וטקסטורות רבות בטרם נבחר העיצוב הסופי בפלדה. שאלת קנה המידה קיבלה מענה רק אחרי שביצענו ניסיונות עם מספר דוגמאות. לבסוף נותרנו עם אתגר הקיבוע לאי ולתקרה.

מה לאי כל כך גדול בחלל כל כך קטן? ובכן, רוחבו של האי נקבע כתוצאה מאילוץ פונקציונלי – הוא נדרש להכיל את מכונת הכביסה והמייבש. רוחבם של שני המכשירים, כשהם מונחים זה לצד זה, קבע את רוחב האי – 125 ס"מ בדיוק. מצידו השני קיימת דופן שעליה ממוקמת הטלויזיה, וכתוצאה מכך נוצר גבול מוגדר לחלל הסלון שפונה אליה. משום שהקיר שמאחורי הספה אלכסוני, גם הטלויזיה ניצבת באלכסון לאי כדי שתעמוד במקביל לספה.

אחסון רחוק מהעין

בדירה כל כך קטנה אין מקום להוסיף חדר שירות, ולפעמים אפילו לארון שירות קשה למצוא מקום. אבל דופן שירות- את זה אנחנו יכולים להרשות לעצמנו. בקצה ארון, שהוא בעצם חדר העבודה, שהוא כאמור המשך למטבח, מסתתר אזור שירות. קטן.

הפינה המתה מתה

המושג "פינה מתה" מתייחס בדרך כלל לאזורים שהגישה אליהם אינה נוחה, בדרך כלל במטבח. נפרדנו מהמושג הזה בכך שניצלנו את הפינה שלצד שולחן העבודה משלושה כיוונים שונים: מקום למדפסת למעלה (מתחת לחלון בתוך הנישה), ארונית ספרים נשלפת, ומאחוריה- אחסנה נוספת (המיועדת לאחסון ארוך-טווח כי באמת קשה להגיע אליה). עבור הארון, שבמצב רגיל לא ניתן היה בכלל להשתמש בו בגלל הזווית שלו ביחס לשולחן, יצרנו ידית ייחודית שמאפשרת לנצל גם אותו.

הלבן נבחר כצבע הקירות והנגרות כמעט באופן מלא. הוא מהווה רקע עדין לאוספים הקטנים והמיניאטורים של המשפחה מהתקופה שחיו ביפן.

פונקציונליות בתכנון היא לא רק למצוא מקום לתיק ולמטאטא, היא גם למצוא את המקום לאוספים והביטוי האישי.

מבט מהמטבח לכיוון הסלון. הכל מותאם כאן בדיוק. הספה למקומה והשידה שלצידה, שסוגרת את הפער שנוצר עם האלכסון של הקיר. 

המבט ממשיך אל עבר חדר השינה. השתמשנו בדלתות הזזה ללא משקוף כדי לייצר תחושת המשכיות של החלל. ביומיום הכל פתוח ויש המשכיות. כשמגיעים אורחים האזור הפרטי נסגר ונעלם. 

(משמאל) כבר אמרנו שהחלל פה מאתגר? באופציות הראשונות בתכנון היו 2 שרותים. יחידה פרטית וצמודה לחדר השינה ושרותי אורחים. מהר מאוד הבנו שבעצם חבל ממש  בדירה כזו לאבד שטח מיותר על שרותי אורחים (ושוב פה המקום לציין שזו לא חוכמה שאנחנו נבין, מי שמעניין פה זה הלקוחות שהיו פתוחים לרעיון וזרמו ועזרו לעצמם ולנו לחסוך המון שטח). פירקנו את הצורך בשרותי אורחים לצורך בכניסה ישירה ופרטית לחדר רחצה ולא להעביר את האורחים שלנו דרך חדר השינה. התוצאה היא סוג של דלתות מסתובבות. אפשרות להכנס לחדר הרחצה משני מקומות שונים ובכך לתת לו שני תפקודים. פעם מכיוון הסלון ופעם מחדר השינה.

(מימין) בשרותים הקטנים האלה כל ס"מ מנוצל, מקום נסתר לפח, עוד מקום מסתור למנקה האסלה ואחסנה מאחורי הראי מאפשרים שימוש יעיל בחדר. מצידו הנגדי יש מקום סודי למגבות בצד המקלחון.

חדר השינה מרחיב את יתר החללים בבית

"מבט רחוק", בשפת-XS, הוא כלי שאנחנו משתמשים בו כדי להגדיל את תחושת הרווחה והמרחב בבתים קומפקטיים. חדר השינה פתוח ברוב שעות היום, וכך הוא מייצר המשך ויזואלי לשאר חללי הבית. בנוסף הסתרנו בחדר השינה שלוש דלתות: אחת היא דלת הכניסה לחדר, השנייה מסתירה את חדר האחרונות, והשלישית מובילה לחדר האמבטיה. הודות לדלת המקשרת בין חדר השינה לחדר האמבטיה, שירותי האורחים ששימשו את באי הבית במהלך היום הופכים לחדר אמבטיה פרטי וצמוד בלילה.

Coffee For One

אנחנו אוהבים להתעסק בטקסים של היומיום שלנו. במקרה זה, איך אנחנו אוהבים לשתות את קפה הבוקר שלנו. הרעיון היה להוסיף את המקום לצד המיטה באמצעות מדף הגשה לארוחת בוקר קלה או קפה למיטה (:

האם עמדנו באתגר האחסון?

כשהלקוחה יצרה איתנו קשר לראשונה בנוגע לפרויקט הזה, היא ציינה שבביתה הקודם בכפר היא איחסנה כמות אדירה של בגדים – בארון בגדים ברוחב 7 מטר – ומבחינתה, יצירת שטח אחסון בהיקף זהה כאן הייתה העדיפות העליונה. לקחנו את האתגר בשתי ידיים והפכנו אותו למטרה מרכזית בפרויקט. בסופו של דבר, במדידת ארונות חדר השינה הגענו ל-9 מטר רוחב. אפשר ללכת לשופינג – יש מקום לעוד!

  • Grey Facebook Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
  • Grey YouTube Icon

XS Architecture | Info@Xs-Arch.com

(+972) 77.5456012 | Yehudit 7. Tel-Aviv. Israel
 

Copyright © 2019 Studio XS for compact design & Architects Ofer Rossmann, Rony Avitzour. All rights reserved

השם, הלוגו ומדד הקומפקטיות הינם סימנים מסחריים של סטודיו XS לתכנון קומפקטי ושל אדריכלים עופר רוסמן ורוני אביצור. וכל הזכויות בתמונות, בגרפיקה ובתוכן האתר שייכות להם בלבד